Jdi na obsah Jdi na menu
 


Kakadu bílý

25. 8. 2006

Kakadu bílý

Kakadu bílý obývá ostrovy Obi, Batjan, Halmahera, Ternate a Tidore ve středních Molukách v Indonésii. O jeho životě se ví jen velice málo. Místy je to hojný pták, který bývá nejčastěji pozorován v párech nebo malých skupinkách, sedící na nejvyšších větvích vysokých stromů. Samec a samice jsou zbarveni čistě bíle, včetně bílé chocholky, stáčející se směrem dozadu. Spodní strana per ocasních letek má žlutý nádech, zobák je šedočerný, duhovka u samce je tmavě hnědá, u samice rudohnědá, nohy šedé. Díky bílé barvě bývá zdaleka viditelný. Potrava tvoří semena, ovoce, ořechy bobule, hmyz a jeho larvy. Samice klade obvykle dvě vejce, zahřívají je oba ptáci. Mláďata se líhnou po čtyřech týdnech, ale často přežívá jen jedno mládě. První zprávy o chovu kakaduů bílých v zajetí pocházejí z 18 století. První odchov v zajetí se podařil v roce 1960 v USA. U nás byl poprvé odchován v roce1978. Ochočený pták dovede v domácnosti způsobit spoustu potíží. Před jeho silným zobákem si nemůže být jistý žádný díl nábytku a silným křikem si vynucuje pozornost nebo oblýbený pamlsek. Mnozí se naučí opakovat spoustu slov nebo i celé věty.

 

Náhledy fotografií ze složky Kakadu bílý