Jdi na obsah Jdi na menu
 


Alexandr malý

25. 8. 2006

Alexandr malý

Tento papoušek je středně velký, samec je zelený, spodní křídelní krovky a spodní část těla má žlutozelené. Oko a zobák spojuje černý proužek. Bradu má černou,ze které přecházejí černé vousky na tváře. Na týle má růžový proužek a nad ním je spíše modravý.Samice se liší tím, že nemá na tvářích a bradě černé pásky, růžový límec a u oka černý proužek je méně nápadný. Tento pták žije ve střední a severovýchodní Africe, v Afghanistánu, v Indii, Nepálu a na Srí Lance. Žije v menších skupinách, ale v místech, kde je nadbytek potravy a na nocovištích se sdružuje do obrovských hejn. Jako potravu vyhledává různá semena, ovoce,bobule i nektar z květů. Hnízdí v dutinách vysokých stromů, kde samice snáší 3-4 vajec, mladí opouštějí hnízdo po 5-7 týdnech a až ve třech letech přepeřují a dostávají podobu dospělých ptáků. Poprvé se ho podařilo odchovat v roce 1876 v Německu,u nás v roce 1962. V dnešní době se odchovává velice běžně. Doma ho krmíme směsí slunečnice, pšenice, prosa, lesklice, kukuřice, ovsa, ovocem,zeleninou, květy jako akát, jetel, pampeliška a také piškoty.

 

Náhledy fotografií ze složky Alexandr malý